Standardul EN 16114:2011, o noua abordare in prestarea serviciilor de consultanta in management
La data de 13 august 2011, CEN - Comitetul European pentru Standardizare (Comité Européen de Normalisation sau European Committee for Standardization) a aprobat standardul EN 16114, editat in septembrie 2011 si preluat de ASRO la data de 31 octombrie 2011 ca standard romanesc SR EN 16114 pentru ”Servicii de consultanta in management”.
Standardul SR EN 16114:2011 este primul standard pentru consultanta in management.
SR EN 16114 ofera un cadru de „bune practici” pentru a ajuta consultantii sa isi imbunatateasca valoarea adaugata reala si transparenta serviciilor oferite si prestate clientilor.
La elaborarea standardului au contribuit FEACO - Federatia Europeana a Asociatiilor de Consultanta in Management, ICMCI - Consiliul International al Institutelor de Consultanta in Management, si asociatiile nationale. AMCOR - Asociatia Consultantilor in Management din Romania, a participat la adoptarea variantei in limba romana a standardului, SR EN 16114, disponibila incepand cu 1 aprilie 2012 la ASRO Asociatia pentru Standardizare din Romania.
Standardul stabileste un cadru clar pentru gestionarea eficienta a unui proiect de consultanta, oferind ghidul de bune practici si recomandari, astfel incat actiunile, obiectivele si rezultatele intr-o misiune de consultanta sa fie conform asteptarilor clientilor.
Acest ghid de bune practici acopera intregul proces de consultanta de la cererea de oferta, licitatie si caietul de sarcini pana la livrarea serviciilor si finalizarea proiectului.
EN 16114 este aplicabil tuturor furnizorilor de servicii de consultanta in management, indiferent de domeniul de specializare sau de dimensiunea afacerii. Cu toate acestea, standardul nu ii impiedica pe consultantii in management sa utilizeze metode proprii si abordari care pot conduce la inovare si diferentiere in acest domeniu.
In rezumat, principiile directoare ale acestui standard, constau in faptul ca:
este scris ca „un ghid”;
adoptarea lui nu necesita certificare;
se concentreaza pe Furnizorii de Servicii de Consultanta in Management, (MCSP – Management Consultancy Service Provider), nu pe resursele interne individuale ale acestora si nu pe clienti;
este aplicabil tuturor furnizorilor de servicii de consultanta in management, indiferent de domeniul in care acestia sunt specializati sau de dimensiunea organizatiei lor;
se bazeaza pe rezultatele obtinute;
protejeaza inovarea in acesta profesie;
subliniaza importanta de a intelege nevoile clientului;
este foarte usor de inteles.
Motivatia acestui standard este:
de a demonstra faptul ca profesia de
consultanta in management este proactiva, respectand Directiva Europeana
2006/123/CE din 12 decembrie 2006 privind serviciile in cadrul pietei interne.
de a impartasi cele mai bune practici europene pentru consultanta in management
de a furniza:
- definirea clara a serviciilor de consultanta in management
- descrierea procesului de consultanta in management
- acel sistem eficient care sa permita identificarea furnizorilor de servicii de inalta calitate
- cadrul necesar pentru aplicarea principiilor managementului calitatii si ale managementului de proiect in misiunile de consultanta in management
Scopul standardului EN 16114 este:
de a oferi liniile directoare pentru furnizarea eficienta a serviciilor de consultanta in management;
de a oferi recomandari pentru imbunatatirea specificatiilor, executie, acceptarea si inchiderea serviciilor de consultanta pentru management;
de a se asigura realizarea efectiva a valorii financiare a proiectului si obtinerea de beneficii pe termen lung (cum ar fi transferul de cunostinte si performante imbunatatite / productivitate);
de a se reduce barierele trans-frontaliere in calea comertului, in cazul in care diferite abordari practice si culturale pot constitui obstacole in afaceri.
Asa cum este prezentat chiar de standard, obiectivul acestuia este ”de a oferi o imagine de ansamblu asupra serviciilor de consultanta in management si de a imbunatati comunicarea client-consultant, conducand la dezvoltarea profesiei si la recunoasterea importantei industriei de consultanta” (SR EN 16114:2001, pag. 6, cap. Introducere).
De asemenea, scopul standardului este de a oferi atat liniile directoare pentru furnizarea eficienta a serviciilor de consultanta in management, cat si recomandari pentru imbunatatirea specificatiilor, pentru executie, acceptarea si inchiderea serviciilor de consultanta pentru management.
Din continutul documentului, sunt de remarcat definirea termenilor si proceselor specifice consultantei in management, precum si descrierea etapelor procesului de consultanta, cum ar fi:
- ofertarea / intocmirea ofertelor pentru serviciile de consultanta
- executia / realizarea misiunilor de consultanta
- finalizarea / incheierea misiunilor de consultanta
Foarte importanta este si prezentarea unor linii directoare pentru comportamentul etic al consultantilor (codul etic si valorile specifice furnizorilor de servicii de consultanta in management), dar si orientari privind responsabilitatea sociala corporatista, capabilitatea furnizorilor de servicii de consultanta in management, calitatea serviciilor, garantii, etc.
Respectarea standardului ar trebui sa ajute toate partile implicate sa obtina rezultate mai bune dintr-o misiune de consultanta.
Prin implementarea acestui standard, firmele de consultanta in management pot obtine o organizare mai buna a proceselor interne si activitatilor de baza, a proceselor suport, a activitatilor de formare a consultantilor, astfel incat sa isi creeze premisele necesare cresterii capacitatii de a presta servicii de consultanta in mod profesionist si etic.
Clientii, beneficiari ai serviciilor de consultanta in management sunt incurajati sa promoveze standardul SR EN 16114 si aplicarea lui in randul furnizorilor de servicii de consultanta si in randul propriilor departamente implicate in derularea de proiecte de consultanta, pentru a imbunatati profesionalismul si etica, comunicarea si colaborarea intre parti, calitatii serviciilor si rezultatele procesului de consultanta in management.
Firma ThesanCo, membru atestat al AMCOR a implementat in cadrul sistemului propriu, al proceselor si activitatilor sale, principiile, ghidurile si recomandarile standardului SR EN 16114:2011, imbinand cu succes managementul calitatii si managementul de proiect pentru a obtine imbunatatirea perfomantelor si a gradului de satisfactie al clientilor sai.
Va reamintim ca ne puteti contacta in mai multe moduri:
- prin telefon la nr. 0371 181.498 sau la 0724 004.459
- prin fax la 0241 581.237 sau 0341 814.892
- prin e-mail direct la adresa
office@calitate-management.ro
- prin mesaj e-mail de pe pagina Contact a site-ului
nostru
www.calitate-management.ro
- prin Messenger on-line
direct de pe site aici
...
Am deschis toate liniile catre
clientii nostri ! Suntem aici si dorim sa avem o relatie
bazata pe incredere, respect si corectitudine cu toti
partenerii nostri..
Nu exista probleme pe care sa nu le putem rezolva !
Totul se reduce la nivelul de implicare al consultantilor si la satisfactia lucrului bine facut !
Cu respect,
Angela Gurau
ThesanCo SRL, Divizia "Sisteme de Management"
www.calitate-management.ro
|