Subject: Zorgt de nieuwe codex echt voor meer dierenwelzijn?

Een overzicht, nieuws over 20 jaar Bite Back en meer.

Hi Friend,


Om het half jaar evalueren we ons werk voor de dieren van de voorbije maanden. Het afgelopen half jaar heeft Bite Back zich sterk ingezet voor de dolfijnen, de varkens, de kalfjes, de kuikens en kippen en alle andere dieren uit de zogenaamde vee-industrie. Vorig weekend vierden we twintig jaar Bite Back, een mijlpaal, een waar feest.


Jammer genoeg blijft ons werk broodnodig. Miljoenen dieren blijven lijden in de dierindustrie. Dieren worden nog steeds gebruikt, uitgebuit, misbruikt en gedood. Een nieuwe Vlaamse codex voor dierenwelzijn lijkt veel te beloven maar veegt slechts over het tipje van de ijsberg. Bite Back's werk voor de dieren wordt er niet makkelijker op. En we hebben daarvoor jouw steun nodig, Friend. Help ons mee op te komen voor de dieren, zet je in als vrijwilliger of word lid. Want zonder jouw hulp is er geen Bite Back.


Vlaamse codex dierenwelzijn: wat houdt dit werkelijk in?

Goed nieuws, zou je denken, een nieuwe codex voor dierenwelzijn, eindelijk verandering! Toch? Ja en neen. In oktober leverden we nog een petitie af bij de Vlaams Minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, voor een verbod op het houden van walvisachtigen. En dat krijgen we. Reden voor feest, mocht het niet zijn dat het Boudewijn Seapark hier een uitzondering op krijgt. Het Seapark moet een buitenbad bouwen tegen 2027 en zou dan nog minstens open mogen blijven tot 2037. Een jammere beslissing van de minister, eentje waar wij ons heel veel vragen bij stellen. Zeker aangezien jonge dolfijne Ori in januari stierf en het Seapark dit stil hield naar het publiek.


Lees hier meer over Weyts' beslissing rond het dolfinarium. Bite Back blijft opkomen voor de belangen van de dolfijnen. Dierenwelzijn keurt dolfinaria goed; wij niet.


Ook rond andere thema's schiet de nieuwe codex tekort: er komt bijvoorbeeld geen verbod op het couperen van de staart bij varkens, hoewel deze door Europa verboden praktijk op menig Vlaams bedrijf alsnog gehanteerd wordt. Er komt wèl een verbod op het doden van jonge haantjes, maar de voorwaarden daarvoor moeten nog precies bepaald worden.


Samenvattend: veel relevante vraagstukken blijven onaangeroerd, de regels blijven te laks, of er worden uitzonderingen uitgeschreven die een moedig dierenwelzijnsbeleid nog maar eens uitstellen.


De nieuwe codex toont nog maar eens aan hoe belangrijk ons werk is. Bite Back blijft strijden voor de dieren, voor dierenrechten, voor dierenbevrijding.


Dit was 20 jaar Bite Back! 🎉


Een week geleden vierden we feest, want in 2023 blaast Bite Back twintig kaarsjes uit. We nodigden leden & vrijwilligers uit op ons kantoor in Diest, en voorzagen heel wat leuke activiteiten tijdens een heus verjaardagsfeest.


Vrijwilligers, bestuursleden en team staken een tentoonstelling in elkaar die 20 jaar overspant. Met foto's, oude krantenartikels en vintage actiemateriaal konden bezoekers door twintig jaar aan dierenrechtenactivisme wandelen ♥️


We organiseerden een interessant panelgesprek met o.a. oprichter Benjamin, en hielden een workshop rond activisme. Dankzij vegan ondernemers die tombolaprijzen doneerden en activisten die originele kunstwerken veilden, haalden we broodnodige fondsen op. Dimitri van Forrest & Friends gaf een rondleiding op de sanctuary; zo kon iedereen kennismaken met zij waar we het allemaal voor doen; de dieren 🐮


Last but not least konden we samen klinken op de voorbije 20 jaren. Bite Back trakteerde met hapjes en mocktails, we luisterden naar speeches en sloten de avond af met heerlijk vegan gebak - danku vrijwilligers - en broodjes.


Bedankt aan iedereen die erbij was! Jullie maakten zowel van zaterdag als van de afgelopen twintig jaar een mooie tijd. Samen zetten we onze strijd verder - voor de dieren!


Het volledige verslag van onze verjaardag en de foto's bekijk je hier.


Bedankt om aanwezig te zijn op de Mars Stop de Dierindustrie!


Samen met honderden activisten kwamen we op tegen dierenleed. Niet alleen stelden we de schrijnende misstanden in de vee-industrie aan de kaak, we richtten ons ook tot het beleid en eisten een einde aan de subsidiëring van de veeteelt en een stop op de bouw van nieuwe stallen en slachthuizen. Lees er hier alles over.


De Mars is onze grootste actie van het jaar, het vergt heel wat organisatie en werk. Dat zou niet kunnen zonder de inzet van het Bite Back team, de vele fantastische vrijwilligers, geweldige sponsors en de prachtige mensen die aanwezig waren. Bedankt!


Help ons de dieren helpen, Friend!


Bite Back ontvangt geen subsidies en is voor haar werking volledig afhankelijk van donaties. Help ons te blijven opkomen voor de dieren met een gift:


Powered by:
GetResponse