Vernissage: Fredag 6/9 kl 18:00
Utställningsperiod: 6/9–10/10
Plats: Konsthall C, Hökarängen
Med utställningen The Meditation Room startar Konsthall Cs nya konstnärliga program Sacred Spaces (2024-26), där konstnärer reflekterar över andlighet, utforskar frågor om religion och samhälle, samt experimenterar med det ockulta.
The Meditation Room, återskapad i utställningshallen på Konsthall C, är en replika av det ursprungliga Meditationsrummet i FNs högkvarter, som invigdes från 1952 i New York.
The Meditation Room är skapat för att fungera som en plats för tystnad, stillhet dit människor av olika trosuppfattningar kan komma för kontemplation och andlig reflektion, allt i enlighet med FNs vision om en ny ideal, fredlig “världsordning”.
Wallace K. Harrison, chefsarkitekt för FN, var den som initerade Meditation Room. Rummets inredning och koncept vidareutvecklades av Dag Hammarskjöld, FNs dåvarande generalsekreterare, som omformade rummet för att spegla hans vision om 1900-talets internationalism.
The Meditation Room återinvigdes med 1957, med en abstrakt fresk, målad direkt på plats av Bo Beskow, tillsammans med ett sex ton tungt altare av järnmalm, donerat av det svenska kungahuset, samt bänkar skapade av designern Carl Malmsten.
I brev till Bo Beskow skriver Hammarskjöld om järnaltaret och rummets syfte:
“Stenen i rummets mitt påminner oss om det beständiga i en värld av ständig rörelse och förändring… Av järn har människan smitt sina svärd, och av järn har hon gjort sina plogbillar. Av järn har hon konstruerat stridsvagnar, men av järn har hon också byggt hem åt människan.”
"Det finns ett gammalt talesätt som säger att ett kärls sanna mening inte ligger i dess yttre väggar utan i det tomrum det bär inom sig. Så är det också med detta rum. Det är upp till dem som kommer hit att fylla tomrummet med det de i stillheten finner i sitt eget innersta.”
Med inspiration från Dag Hammarskjölds gärning som diplomat, andlig sökare och skribent, kommer “Meditation Room” på Konsthall C att användas som en plats för samtida brännande politiska diskussioner, och möjlighet att reflektera över Sveriges roll i det internationella samfundet, historiskt och idag. Vi kommer också anordna andliga sammankomster, uppläsningar, och meditation-sessioner under utställnings-perioden.
Hela programmet släpps i slutet av augusti.