Mărimea furnicii nu are de a face cu semnificația sau importanța ei. Au fost descoperite peste 8,000 de specii de furnici, mai multe decât la orice altă insectă sau animal, iar numărul total al furnicilor de pe fața pământului este uluitor. Nici o altă creatură nu dă dovadă de atâta energie și organizare!
O furnică „tăietoare de frunze” poate purta o greutate de până la 50 de ori mai mare decât propria ei greutate, pe o distanță mai lungă de 90 de metri. Aceasta este echivalent cu un om de 90 de kilograme care cară 5 tone în spinare pe o distanță de 27 kilometri.
Furnica poate face zilnic 4 ture dus-întors până la sursele de hrană, care se găsesc la peste 120 de metri de cuib. Pentru un om, aceasta ar fi echivalent cu o distanță de aproape 110 kilometri. Dacă furnica ar avea pasul unui om, ar putea alerga cu o viteză maximă de peste 100 km/h și ar putea merge normal cu o viteză de 32 km/h.
Însă puterea furnicilor nu constă în performanța individuală, ci în capacitatea lor de cooperare. Într-o singură vară, o colonie mare poate excava o suprafață de 13-18 tone de pământ pentru a-și construi o așezare și poate aduna peste 2 tone de hrană.
„ ... uită-te cu băgare de seamă la căile ei și înțelepțește-te!” (Proverbe_6:6)
|