Beskärning gör vi av lite olika anledningar.
Det gäller att trädet får plats där det är planterat. Som nyplanterat var det kanske svårt att se hur trångt det kunde bli bara 10 år senare. När det sedan växer över alla bredder in mot huset, grannen eller gatan kan det finnas starka skäl att beskära.
Att nå sin frukt lätt är en annan anledning och kan vara ett skäl till att man vill ha ett lågt träd. Att glesa ur trädet så att all frukt får ljus gör att frukten blir större och sötare. Titta i toppen, där sitter ofta de största och sötaste frukterna. Det gäller också att skapa ett stabilt träd som klarar all frukt.
Formen på trädet är mycket en smaksak och ser man på äppelträd i fruktproduktion så tycker jag inte att de är så vackra att se på, men de ger mycket frukt som är effektiv att plocka.
Men hur ofta är bra?
Det bästa för trädet är "små sår". Att klippa varje år och hålla efter är att föredra för trädet. Ett nyplanterat träd skall beskäras direkt. Tänk små barn, lite vänlig och tydlig riktning är bra för uppväxten. Min mentor Greger 86 år som fortfarande klättrar och beskär brukar säga att "träden är ju som vilda tonåringar om man inte håller efter". Greger jobbade som lärare i grundskolan, kan jag tillägga.
Med detta sagt så finns det inga krav på hur ofta du skall beskära. Ta bort vattenskott varje år är en god regel, de blir aldrig bra grenar. Det kan göras när som helst under året. Vattenskott är de grenar som ofta går rakt upp från en tjockare stam eller gren. Ju större ingrepp man gör på ett träd, desto fler vattenskott får trädet. Även detta ett argument för att inte hoppa över beskärningen mer än något år. Behöver du stötta dina grenar när de bär frukt är det en god indikation på att beskärning behövs.
Så sammanfattningsvis unga träd 0-10 år varje år, äldre träd varje år eller uppehåll något år då och då beroende på tillväxt.
|